O‘ZBEK XALQ CHOLG‘ULARI ORKESTRI IJROCHILIGIDA MEZROBLI CHOLG‘ULARNING O‘RNI - Soliyev Javohir Axad o‘g‘li,; Abdullayev Zuxriddin Abdujabbor o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola O'zbekistonning boy musiqa madaniyatida alohida o'ringa ega bo'lgan  rubob  cholg'usining  xalq  cholg'ulari  orkestridagi  o'rni  va  funksional ahamiyatini  har  tomonlama  tahlil  qiladi.  Maqolada  rubobning  tarixiy  rivojlanishi, an'anaviy  konteksti,  uning  turli  xillari,  jumladan  qashqar  rubobi  tavsifi  beriladi. Shuningdek, O'zbek xalq cholg'ulari orkestrlarining shakllanish tarixi va tarkibi, ularda rubobning o'ziga xos ijro xususiyatlari va repertuardagi roli ko'rib chiqiladi. Taniqli kompozitorlar va ijrochilarning asarlari hamda pedagogik yondashuvlar, zamonaviy tendensiyalar va kelajak istiqbollari atroflicha muhokama qilinadi. Tadqiqot rubobning milliy  musiqiy  merosimizdagi  o'ziga  xosligi  va  uning  orkestr  tarkibidagi  universal adaptivligini ko'rsatishga qaratilgan.