QADIMIY MANZILGOHLAR VA ARXEOLOGIK QAZILMALAR TOPILGAN ASHYOVIY DALILLAR - Abdurahimova Mubinaxon Elmurodjon qizi; Abdullayev Zuhriddin Abdujabbor og’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqola  Oʻzbekiston  hududidagi  qadimiy  manzilgohlar  va  ularda  olib borilgan arxeologik qazilmalar natijasida topilgan ashyoviy dalillarni tahlil qilishga bagʻishlangan. Tadqiqotlar davomida aniqlangan sopol buyumlar, mehnat qurollari, zargarlik  buyumlari  va  meʼmoriy  qoldiqlar  oʻtmishdagi  jamiyatlarning  ijtimoiy-iqtisodiy  tuzilishi,  madaniy  rivojlanishi  va  turmush  tarzini  oʻrganishda  muhim ahamiyat  kasb  etadi.  Ushbu  ashyoviy  dalillar  mintaqaning  boy  tarixi  va  madaniy merosini chuqurroq anglashga yordam beradi. Maqolada topilmalarning ilmiy qiymati va ularni saqlash hamda kelajak avlodlarga yetkazish masalalari ham koʻrib chiqiladi.