TEMURIYLAR DAVRIDAGI HARBIY YURISHLARDA URMA-ZARBLI CHOLG‘ULARNING ISHLATILISHI - Mamatqulov Umidjon Murodjon o‘g‘li; Abdullayev Zuhriddin Abdujabbor o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Temuriylar  davrida  harbiy  yurishlarda  urma-zarbli cholg‘ularning tutgan o‘rni, ularning qo‘shin boshqaruvi, harbiy intizom, ruhiy tayyorgarlik  hamda  jangovar  signal  vazifalaridagi  ahamiyati  ilmiy  jihatdan  tahlil qilinadi. Amir Temur va Temuriylar qo‘shinida nog‘ora, karnay, dobulbas, tabl, daf singari  cholg‘ular  jang  maydonida  aloqa  vositasi  sifatida  xizmat  qilgani,  askarlar ruhiyatiga ta’siri va davlat qudratini namoyon etuvchi vosita bo‘lgani tarixiy manbalar asosida  yoritiladi.  Shuningdek,  Temuriylar  harbiy  musiqa  madaniyatining  keyingi Sharq davlatlari harbiy san’atiga ko‘rsatgan ta’siri haqida ham fikr yuritiladi.