SAFIUDDIN URMAVIYNING MUSIQA HAQIDAGI RISOLALARI - Jonibekova Nigoraxon Xamidjon qizi; Abdullayev Zuhriddin Abdujabbor o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  oʻrta  asr  Sharqining  atoqli  musiqashunosi Safiuddin Urmaviyning musiqa nazariyasiga oid risolalarini chuqur tahlil qiladi. Unda Urmaviyning "Kitob al-Advar" va "Risola ash-Sharafiya" kabi asarlarida bayon etilgan musiqiy tizimlar, maqomlar, ritmik shakllar va cholgʻu asboblari haqidagi qarashlari oʻrganiladi.  Tadqiqot  Urmaviyning  musiqa  ilmiga  qoʻshgan  ulkan  hissasini,  uning nazariy  asoslarini  va  keyingi  avlodlarga  taʼsirini  yoritishga  qaratilgan.  Maqola Urmaviy merosining Sharq musiqa madaniyati rivojidagi oʻrnini koʻrsatib beradi.