MINIATURALARDA AKS ETTIRILGAN VA QAYTA TIKLANGAN DILRABO VA DILNAVO CHOLGʻULARINING AMALIYOTDA QOʻLLANILISHI - Nuriddinova Dildora Muhiddin qizi; Abdullayev Zuhriddin Abdujabbor o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqola O'rta Osiyo miniaturaviy san'atida, xususan XV–XVII  asrlarga  oid  qo'lyozma  manbalarda  tasvirlangan  dilrabo  va  dilnavo cholg'ularini ilmiy-amaliy  jihatdan tadqiq etadi. Maqolada ko'rsatilganidek, mazkur cholgʻu  asboblarining  ikonografik  tahlili  ularning  tuzilishi,  ijro  texnikasi  hamda ijtimoiy-madaniy  ahamiyati  to'g'risida  muhim  ma'lumotlarni  beradi.  Tadqiqot metodologiyasi qiyosiy organologiya, tarixiy rekonstruksiya va akustik eksperiment usullarini birlashtiradi. Dilrabo — torli-kamon cholg'usi bo'lib, uning asosiy tarkibiy qismlari va sozlash tartibi miniaturalardagi tasvirlar asosida aniqlanadi. Dilnavo — nay turkumiga  mansub  damli  cholg'u  sifatida  alohida  o'rganiladi.  Qayta  tiklangan namunalar  hozirgi  zamon  konsert  amaliyotida  qo'llanilmoqda  va  bu  tajriba  milliy meros saqlanishiga xizmat qilmoqda.