ABU RAYHON BERUNIY MUSIQA HAQIDA QARASHLARI - Raximjonova Muslimaxon Xusanboy qizi,; Abdullayev Zuhriddin Abdujabbor o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:Ushbu  maqola  buyuk  qomusiy  olim  Abu  Rayhon  Beruniyning musiqa san'ati va nazariyasiga oid qarashlarini chuqur tahlil qiladi. Beruniy musiqani nafaqat  estetik  hodisa,  balki  chuqur  ilmiy,  matematik  va  falsafiy  tizim  sifatida o'rgangan. Uning asarlarida musiqa akustikasi, intervallar, ohangdorlik va ritm kabi masalalar  yunon  faylasuflari  merosi  bilan  uyg'unlikda  ko'rib  chiqiladi.  Olimning musiqa nazariyasiga qo'shgan hissasi O'rta asr Sharq musiqa ilmida muhim o'rin tutib, keyingi avlod tadqiqotchilari uchun mustahkam asos bo'lib xizmat qilgan.