KAMONLI CHOLG‘ULARNI O‘RGANISH HAMDA QIYOSLASHNING AN’ANAVIY VA AKADEMIK IJROCHILIKDAGI O‘RNI - Soyibjonova Xanifa Muhammadjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya   Kamonli cholg‘u asboblari ko‘plab xalqlarning musiqiy  madaniyatida muhim o‘rin  egallaydi.  Ularning  ifodaviy  imkoniyatlari,  tembr  rang-barangligi  va  texnik xususiyatlari  xalq  ijrochiligi  hamda  akademik  musiqa  ta’limida  keng  qo‘llanishiga sabab bo‘lgan. Mazkur maqolada kamonli cholg‘ularning tarixiy rivojlanishi, ijrochilik xususiyatlari  hamda  pedagogik  yondashuvlari  Sharq  va  G‘arb  kamonli  cholg‘u an’analari qiyosiy tahlili asosida yoritiladi. Skripka, alt, violonchel, g‘ijjak, qo‘biz va erhu kabi cholg‘ularning o‘ziga xos jihatlariga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, maqolada  zamonaviy  ta’lim  tizimida  kamonli  cholg‘ularni  o‘qitishda  uchraydigan muammolar  tahlil  qilinib,  ijrochilik  mahoratini  oshirish  va  milliy  musiqiy  merosni asrash bo‘yicha amaliy yechimlar taklif etiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, tuzilishi  va  uslubiy  farqlariga  qaramay,  kamonli  cholg‘ular  umumiy  ifodaviy tamoyillar va pedagogik yondashuvlarga ega. Maqolada an’anaviy ijrochilik usullarini zamonaviy pedagogik texnologiyalar bilan uyg‘unlashtirish musiqachilik rivoji hamda madaniyatlararo musiqiy muloqot uchun muhim omil ekanligi xulosa qilinadi.