BOLALARDA KARIES KASALLIGI VA ASORATLARI HISOBLANGAN ORTODONTIK KASALLIKLARNI OLDINI OLISHDA SUN'IY INTELLEKTDAN FOYDALANISH - Xasanov F.K,; Shodmonova O.U, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur tezisda bolalarda karies kasalligi va asoratlari hisoblangan ortodontik kasalliklarni oldini olishda raqamli texnologiyalar, xususan mobil ilovalar, interaktiv multimedia vositalari, sun’iy intellekt elementlari va elektron monitoring tizimlarining samaradorligi o‘rganildi. Bolalarda karies kasalligi nafaqat og'iz bo'shlig'i salomatligi, balki  ortodontik  rivojlanishga  ham  jiddiy  ta'sir  ko'rsatadi.  Vaqtida  davolanmagan karies  sut  tishlarining  erta  yo'qolishiga,  tish  qatorlari  anomaliyalariga  va  tishlash buzilishlariga  olib  keladi.    Zamonaviy  stomatologiyada  sun'iy  intellekt  (SI) texnologiyalari  diagnostika  va  profilaktika  sohalarida  inqilobiy  o'zgarishlar yaratmoqda.  Ushbu  tadqiqot  sun'iy  intellekt  asosidagi  tizimlarning  bolalar stomatologiyasida karies va uning ortodontik asoratlarini erta aniqlash hamda oldini olishdagi samaradorligini o'rganishga qaratilgan.