SUN’IY INTELLEKT TARJIMONLARNI ALMASHTIRA OLADIMI? - Berdimurodova Mahbuba Baxtiyor qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada sun’iy intellektning tarjima sohasiga ta’siri, mashina tarjimasi texnologiyalarining  rivojlanishi  hamda  professional  tarjimonlar  faoliyatidagi  o‘rni ilmiy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Google  Translate,  DeepL  va  ChatGPT  kabi  sun’iy intellekt  asosidagi  tizimlarning  imkoniyatlari  va  kamchiliklari  qiyosiy  ravishda o‘rganilgan.  Tadqiqot  davomida  statistik  ma’lumotlar,  xalqaro  hisobotlar  va olimlarning ilmiy qarashlari asosida AI texnologiyalari oddiy va texnik matnlarni tez hamda  samarali  tarjima  qila  olishi,  biroq  badiiy  va  madaniy  jihatdan  murakkab matnlarda inson tarjimonining ahamiyati yuqori ekanligi aniqlangan. Natijada sun’iy intellekt  tarjimonlarni  to‘liq  almashtirmasligi,  aksincha  ular  faoliyatining  muhim yordamchi vositasiga aylanishi haqida ilmiy xulosa chiqarilgan.