GIBRID TA’LIM FORMATIDA O‘QUVCHILARNING KOGNITIV YUKLAMASINI OPTIMALLASHTIRISH VA MOTIVATSIYANI OSHIRISH YO‘LLARI - Allayorov Turg'un Allanazarovich,; Xoliqova Dilafro'z Zoirovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu ilmiy maqolada zamonaviy ta’lim tizimining dolzarb masalalaridan biri — masofaviy va gibrid o‘qitish formatlarida o‘quvchilar ruhiyatida yuzaga keladigan "raqamli charchoq" (digital fatigue) sindromi, kognitiv yuklamaning ortishi va ichki motivatsiyaning  pasayishi  mexanizmlari  tadqiq  etiladi.  Ekran  qarshisida  uzoq  vaqt qolishning  o‘smirlar  va  maktab  yoshidagi  bolalar  psixofiziologik  holatiga,  diqqat barqarorligiga hamda emotsional sferasiga salbiy ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, maqolada  gibrid  ta’lim  sharoitida  kognitiv  yuklamani  optimallashtirish, o‘quvchilarning  darsga  bo‘lgan  qiziqishini  interaktiv  va  geymerifikatsiya texnologiyalari  orqali  yuqori  darajada  ushlab  turish  bo‘yicha  psixologik-pedagogik tavsiyalar va strategiyalar tizimlashtirilgan.