“L-JETRONIK” YONILG‘I PURKASH TIZIMI - Xursanova Shaxnoza, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada L-Jetronik yonilg‘i purkash tizimining konstruktiv tuzilishi, elektron  boshqaruv  mantiqi,  havo  sarfini  o‘lchash  tamoyili  va  ichki  yonuv dvigatellarida  yonilg‘i-havo  aralashmasini  me’yorlashdagi  ilmiy-amaliy  ahamiyati tahlil  qilindi.  L-Jetronik  tizimi  karbyuratorli  ta’minlash  usullaridan  farqli  ravishda yonilg‘ini kollektor zonasiga injektorlar orqali aniq impulslar asosida uzatadi hamda dvigatel yuklanishi, aylanishlar soni, sovitish suyuqligi harorati, gaz kelebeği holati va kiruvchi  havo  harorati  kabi  parametrlarni  elektron  boshqaruv  bloki  orqali  hisobga oladi.  Maqolada  tizimning  tarixiy  shakllanishi  Bosch  Jetronic  konsepsiyasi  bilan bog‘liq holda yoritilib, D-Jetronic, K-Jetronic va Motronic tizimlari bilan funksional farqlari ko‘rsatildi. Tadqiqot metodologiyasi sifatida texnik manbalarni qiyosiy tahlil qilish,  konstruktiv-funksional  yondashuv,  diagnostik  belgilarni  guruhlash  va ekspluatatsion omillarni umumlashtirish usullaridan foydalanildi.