YO‘L BELGILARINING SAMARADORLIGI VA ULARNI TAKOMILLASHTIRISH - Abdusattorov Abrorbek, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada yo‘l belgilarining harakat xavfsizligini ta’minlashdagi roli, ularning haydovchi va piyodalar xulq-atvoriga ta’siri, axborotni qabul qilish tezligi hamda yo‘l infratuzilmasi bilan uzviy bog‘liqligi ilmiy jihatdan tahlil  qilinadi. Yo‘l belgisi  oddiy  grafik  belgi  sifatida  emas,  balki  transport  oqimini  tartibga  soluvchi, xavfni oldindan ogohlantiruvchi va huquqiy majburiyatni ifodalovchi kommunikativ tizim elementi sifatida qaraladi. Bugungi urbanizatsiya, avtomobillashuv darajasining ortishi,  jamoat  transporti  yo‘laklarining  kengayishi,  piyodalar  va  velosipedchilar xavfsizligiga e’tibor kuchayishi yo‘l belgilarining sifatiga nisbatan yangicha talablarni yuzaga  chiqarmoqda.  Belgilarning  samaradorligi  shakl,  rang,  o‘lcham,  joylashuv, retroaks  ettirish  xususiyati,  yoritilish,  ko‘rish  masofasi,  tushunarlilik  va  xalqaro standartlarga moslik kabi omillarga bog‘liq.