VLAN TEXNOLOGIYASI VA UNING TARMOQ XAVFSIZLIGIDAGI ROLI VLAN TECHNOLOGY AND ITS ROLE IN NETWORK SECURITY - Ibragimov Sh.M; Raxmonova U.B (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Zamonaviy korporativ tarmoqlarda turli xavfsizlik talablariga ega foydalanuvchilar  va  xizmatlarni  bitta  fizik  infratuzilma  doirasida  mantiqiy  ajratish dolzarb muammoga aylangan. Ushbu maqolada Virtual Local Area Network (VLAN) texnologiyasining  nazariy  asoslari,  IEEE  802.1Q  standarti  asosidagi  kadrlarni teglashtirish  mexanizmi  hamda  uning  tarmoq  xavfsizligidagi  ahamiyati  IMRAD tuzilmasi asosida tadqiq etilgan. Tadqiqotda IEEE 802.1Q-2018 standarti, Cisco va Juniper  Networks  rasmiy  hujjatlari,  shuningdek  Imperva, Akamai, Infosec  Institute kabi xavfsizlik bo'yicha ilmiy-amaliy manbalar qiyosiy va tahliliy usullar yordamida o'rganildi.  Tadqiqot  natijalari  shuni  ko'rsatdiki,  VLAN  broadcast  domenlarini kichraytirish,  foydalanuvchi  guruhlarini  ajratish  va  Layer  2  darajasida  xavfsizlik siyosatlarini joriy qilish nuqtai nazaridan samarali yechim hisoblanadi. Shu bilan birga, VLAN  hopping,  Switch  Spoofing,  Double  Tagging  va  VTP  zaifliklari  kabi  hujum vektorlari  texnologiyaning  cheklovlarini  ochib  beradi.  Muhokamada  VLAN  ning mikrosegmentatsiya va Zero Trust modeli bilan qiyosiy tahlili keltirilgan. Xulosada VLAN  ni  DHCP  Snooping,  Dynamic  ARP  Inspection,  Private  VLAN  va  DTP  ni o'chirish kabi qo'shimcha mexanizmlar bilan birgalikda qo'llash tavsiya etilgan.