BUG‘DOY VA JO‘XORI UNIDAN KOMPOZIT NON ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYASI VA UNING OZIQ-OVQAT XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHDAGI AHAMIYATI - Musayeva M,; Umirbayeva B,; Usmonov K., (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA.  Mazkur  maqolada  bug‘doy  va  jo‘xori  donlaridan  non mahsulotlari  ishlab  chiqarish  texnologiyasi,  ularning  kimyoviy  tarkibi,  biologik qiymati  hamda  zamonaviy  oziq-ovqat  sanoatidagi  ahamiyati  texnologik  nuqtai nazardan tahlil qilindi. Bug‘doy uni tarkibidagi kleykovina nonning hajmi, g‘ovakligi va elastikligini ta’minlashi, jo‘xori uni esa yuqori energiya qiymati, tolalarga boyligi va ayrim vitamin hamda mineral moddalarga egaligi bilan ajralib turishi yoritildi [1]. Shuningdek,  bug‘doy  va  jo‘xori  unlarini  aralashtirish  orqali  olinadigan  non mahsulotlarining sifat ko‘rsatkichlari, saqlanish muddati va organoleptik xususiyatlari o‘rganildi  [2].  Tadqiqot  davomida  O‘zbekiston  va  xorijiy  olimlarning  ilmiy  ishlari tahlil  qilinib,  jo‘xori  qo‘shilgan  non  mahsulotlari  inson  salomatligi  uchun  foydali ekanligi,  ayniqsa  ovqat  hazm  qilish  tizimiga  ijobiy  ta’sir  ko‘rsatishi  aniqlandi  [3]. Maqolada  ishlab  chiqarish  texnologiyasini  takomillashtirish,  energiya  sarfini kamaytirish  va  mahalliy  xom  ashyolardan  samarali  foydalanish  bo‘yicha  ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqildi.