BUG‘DOY VA JO‘XORIDAN YORMA ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYASI - Sobirjonova F; Umirbayeva B; Usmonov K (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA.  Mazkur  maqolada  bug‘doy  va  jo‘xori  donlaridan  yorma ishlab chiqarish texnologiyasi, xom ashyo sifati, fizik-kimyoviy ko‘rsatkichlari hamda tayyor mahsulotning oziqaviy va biologik qiymati texnologik nuqtai nazardan tahlil qilindi [1]. Tadqiqot davomida bug‘doy va jo‘xori donlarini qayta ishlash bosqichlari, donni  namlash,  po‘stlog‘idan  ajratish,  maydalash,  fraksiyalarga  ajratish  va  quritish jarayonlari  o‘rganildi  [2].  Jo‘xori  va  bug‘doy  asosidagi  yormalarning  inson salomatligiga  ta’siri,  ovqat  hazm  qilish  tizimidagi  ahamiyati  hamda  oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashdagi o‘rni ilmiy asosda yoritildi [3]. Maqolada O‘zbekiston va xorijiy  olimlarning  ilmiy  ishlari  tahlil  qilinib,  yorma  ishlab  chiqarishning  samarali texnologik usullari taqqoslandi. Shuningdek, ishlab chiqarish tannarxini kamaytirish, energiya  tejamkor  texnologiyalarni  joriy  etish  va  mahalliy  xom  ashyodan  samarali foydalanish bo‘yicha takliflar ishlab chiqildi.