BOBUR SHE’RIYATIDA VATAN SOG‘INCHI VA INSON KECHINMALARI - Xujamberdiyeva Lobarxon Xaydar qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada buyuk shoir va davlat arbobi  Zahiriddin Muhammad Bobur she’riyatida  vatan  sog‘inchi  hamda  insonning  ichki  kechinmalari  badiiy  va  ilmiy jihatdan  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  davomida  Bobur  lirikasidagi  asosiy  motivlar  — yurtga  muhabbat,  hijron  iztiroblari,  inson  ruhiyatidagi  murakkab  holatlar  hamda hayotiy falsafiy qarashlar yoritib berilgan. Maqolada shoirning she’riy merosi asosida vatan tushunchasining mazmun-mohiyati, uning shaxsiy kechinmalari bilan uyg‘unligi hamda badiiy ifoda vositalari orqali tasvirlanish xususiyatlari ochib beriladi. Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  Bobur  she’riyatida  vatan  sog‘inchi nafaqat  shaxsiy  tuyg‘u,  balki  umuminsonga  xos  ruhiy  kechinma  sifatida  namoyon bo‘ladi. Shoir asarlarida inson qalbidagi iztiroblar, sog‘inch va umid uyg‘unlashgan holda aks etadi. Ushbu maqola Bobur she’riyatini o‘rganishda muhim ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi.