YURAK ISHEMIK KASALLIGIDA EKG VA EXOKARDIOGRAFIYANING AHAMIYATI - Usmonov Islomjon; Shakirova Lobar (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  yurak  ishemik  kasalligi  (YIK)  diagnostikasida  keng qo‘llaniladigan ikki muhim instrumental tekshiruv — elektrokardiografiya (EKG) va exokardiografiyaning  (ECHO)  o‘rni  chuqur  tahlil  qilinadi.  Zamonaviy  tibbiyotda yurak-qon  tomir  kasalliklarini  erta  aniqlash  va  ularni  samarali  davolashda  aniqligi yuqori, invaziv bo‘lmagan usullarning ahamiyati tobora ortib bormoqda. Shu nuqtai nazardan, EKG yurakning elektr faoliyatini tezkor baholash imkonini beruvchi asosiy skrining  vositasi  sifatida  qaraladi,  ECHO  esa  yurakning  anatomik  va  funksional holatini real vaqt rejimida baholashga xizmat qiladi. Maqolada ushbu ikki usulning klinik amaliyotdagi o‘rni, ularning afzallik va cheklovlari, shuningdek yurak ishemiyasining turli bosqichlarida beradigan diagnostik ma’lumotlari yoritilgan. Bundan tashqari, YIKning turli shakllarida EKG va ECHO natijalarining  o‘zgarishi,  ularning  o‘zaro  uyg‘unligi  va  kompleks  qo‘llanilishining samaradorligi ilmiy asosda bayon etiladi.