Co(II) FORMIATNING FORMAMID VA KARBAMID BILAN ARALASH LIGANDLI KOMPLEKS BIRIKMASINING SINTEZI VA TUZILISHI. - Jumaniyazova Muqaddas Egamberdiyevna; Babajanova Ro’za Madiyorovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Kompleks yoki boshqacha aytganda koordinatsion birikmalar fan va texnikada muhim  ahamiyatga  ega.  Oxirgi  o‘n  yillikda  juda  ko‘p  miqdorda  yangi  kompleks birikmalar  sintez  qilingan  va  ularning  soni  kundan  kunga  ortib  bormoqda.  Bu birikmalar  kimyoviy  texnologiyada,  organik  sintezda,  qishloq  xo‘jaligida,  kundalik turmushda,  radiotexnikada  va  elektrotexnikada,  polimerlar  va  kislotalar  sintezida, neftni kimyoviy qayta ishlashda va ko‘pgina sohalarda qo‘llanilmoqda. Ushbu tadqiqot ishi kobalt formiat, formamid va karbamid tutgan eritmalarda aralash  ligandli  kompleks  hosil  bo‘lish  jarayonlarini  o‘rganish;  Co(II)  formiatning formamid va karbamid bilan aralash ligandli kompleks birikmasini sintez qilish; sintez qilingan  kompleks  birikmaning  tarkibi  va  tuzilishini  aniqlash  vazifalarini  amalga oshirish maqsadida bajarilgan. Sintezni  amalga  oshirishdan  oldin  kobalt(II)  formiatning  formamid  bilan kompleks hosil qilishi spektrofotometrik usulda o‘rganildi.  Bunda dastlab kobalt formiatning suvli eritmasining yutilish maksimumi o‘lchab olindi, keyin shu eritmaga formamiddan oz miqdorda qo‘shib nur yutishi qaytadan o‘rganilganda yutilish maksimumida o‘zgarish sodir bo‘lgani kuzatildi. Keyin bir hil konsentratsiyali ikkita eritma suvli va formamidli eritmalar tayyorlandi va ularning yutilish polosalari o‘lchab olindi. Kompleks hosil bo‘lishni dastlabki spektrofotometrik tekshirish natijalari 1- va 2-jadvallarda keltirilgan.