RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA BUXGALTERIYA HISOBINI AVTOMATLASHTIRISHDA SUN’IY INTELLEKTNING AHAMIYATI - Maxmudov Anvarjon Maxmudovich; Xolbekova Gulyora; Alisherova Hamidabonu (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotasiya.  Sun’iy  intellekt  (AI)  algoritmlari  bugungi  kunda  buxgalteriya hisobini yuritishning mukammallik darajasini oshirib, hisob-kitob tizimlarini tubdan o‘zgartirmoqda.  Maqolada  moliyaviy  axborotlar  sifatini  oshirish  va  boshqaruv qarorlarini  optimallashtirishda  intellektual  texnologiyalarning  o‘rni  tahlil  qilingan. An’anaviy audit usullari aniqlashga ojizlik qiladigan yashirin moliyaviy firibgarliklar hamda tizimli xatolar zamonaviy texnologiyalar yordamida tadqiq etiladi. Shuningdek, jarayonlarning  xalqaro  moliyaviy  hisobot  standartlari  (IAS,  IFRS)  talablariga muvofiqligi  masalasiga  alohida  e’tibor  qaratilgan.  Mazkur  ishda  buxgalteriya jarayonlarini  avtomatlashtirish  orqali  yashirin  xatolarni  tezkor  aniqlash  va  ularning moliyaviy  yo‘qotishlarga  ta’sirini  kamaytirish  imkoniyatlari  o‘rganiladi.  Sun’iy intellektning  barcha  sohalardagi  murakkab  vazifalarni  yengillashtirish  xususiyati buxgalteriya qarorlarini qabul qilishda yangi istiqbollarni ochib beradi.