MEDIA DISKURSDA MA’NO YARATISHNING LEKSIK-SEMANTIK STRATEGIYALARI: QIYOSIY TAHLIL - Fayyoza Kamolova Mirza qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tadqiqot ommaviy  axborot vositalari diskursida leksik-semantik  strategiyalarni  o‘rganishga  bag‘ishlangan  bo‘lib,  ish  o‘zbek  va  ingliz matbuoti  materiallari  asosida  amalga  oshirilgan.  Tadqiqotda  baholovchi  leksika, metaforalar, sinonimik tanlov, terminologik birliklar va intensifikatsiya kabi leksik-semantik  vositalar  tahlil  qilingan.  Publitsistik  matnlar  tahlili  asosida  ushbu strategiyalarning  o‘zbek  va  ingliz  media  diskursida  qo‘llanishidagi  o‘xshashlik  va farqlar  aniqlangan.  Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  o‘zbek  matbuotida publitsistik  va  emotsional  ifodalar  ustunlik  qilsa,  ingliz  matbuotida  qisqa  va  aniq baholovchi birliklar yetakchilik qiladi. Metaforalar o‘zbek diskursida keng va obrazli shaklda,  ingliz  diskursida  esa  ixcham  tarzda  qo‘llanadi.  Sinonimik  tanlov  o‘zbek matbuotida  emotsional  ranglarga  boy  bo‘lsa,  ingliz  matbuotida  funksional  va kontekstual farqlarga asoslangan. Terminologik strategiyada o‘zbek matbuoti milliy terminlarni yaratishga intilsa, ingliz matbuoti xalqaro terminlarni qabul qilishga moyil.