OTA-ONA VA PEDAGOGIK HAMKORLIKNING OʻQUVCHI RUHIYATIGA TAʻSIRI - Norova Marhabo Ubaydullayevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada ota-ona va  oʻqituvchi hamkorligining  maktab yoshidagi bolalar ruhiy holati, emotsional rivojlanishi va shaxs sifatida shakllanishiga koʻrsatadigan deterministik taʼsiri tahlil qilingan. Zamonaviy taʼlim sharoitida oila va maktab  oʻrtasidagi  anʼanaviy  chegaralarni  yagona  ijtimoiy-pedagogik  ekotizimga aylantirish masalalari oʻrganilgan. Maqolada ota-ona va pedagog oʻrtasidagi aloqaning uzilib  qolishi  natijasida  oʻquvchi  ruhiyatida  yuzaga  keladigan  maktab  xavotirligi, akademik  distress  va  emotsional  yopilish  kabi  destruktiv  holatlar  yoritilgan. Shuningdek,  hamkorlikni  interaktiv  va  empatik  bosqichga  olib  chiqishning  amaliy mexanizmlari  taklif  etilgan  boʻlib,  ushbu  tizim  bolaning  kognitiv  barqarorligini taʼminlashdagi asosiy omil ekanligi asoslangan.