O‘ZBEKISTONDA TURIZM SOHASINI MOLIYALASHTIRISHNING HOZIRGI HOLATI TAHLILI - Xudoyberdiyeva Xilola Himmatovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  O‘zbekistonda  turizm  sohasini moliyalashtirishning  hozirgi  holati  va  uning  iqtisodiyotdagi  ahamiyati  keng  tahlil qilingan.  Unda  turizm  tarmog‘ini  rivojlantirishda  davlat  budjeti  mablag‘lari,  tijorat banklari  kreditlari,  xususiy  investitsiyalar  hamda  xorijiy  sarmoyalarning  o‘rni yoritilgan.  Shuningdek,  mamlakatda  turizm  infratuzilmasini  modernizatsiya  qilish, mehmonxona  va  xizmat  ko‘rsatish  tarmoqlarini  rivojlantirish,  yangi  turistik yo‘nalishlarni tashkil etish uchun ajratilayotgan moliyaviy resurslarning samaradorligi ko‘rib chiqilgan. Maqolada  turizmni  moliyalashtirish  jarayonida  uchrayotgan  muammolar, jumladan  investitsion  faollikning  yetarli  emasligi,  hududlar  o‘rtasidagi nomutanosiblik,  moliyaviy  resurslardan  foydalanish  samaradorligi  bilan  bog‘liq masalalar tahlil etilgan. Shu bilan birga, turizm sohasiga innovatsion moliyalashtirish mexanizmlarini  joriy  etish,  davlat-xususiy  sheriklik  asosida  loyihalarni  amalga oshirish hamda xorijiy investorlar uchun qulay investitsion muhit yaratish bo‘yicha ilmiy-amaliy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari turizm sohasining barqaror  rivojlanishini  ta’minlash  va  uning  mamlakat  iqtisodiyotidagi  ulushini oshirishga xizmat qiladi.