TALABALARDA SIBLING POZITSIYASINING LIDERLIK HUSUSIYATLARI BILAN BOG'LIQLIGI - Umaraliyev Shoxruxbek Kenjaboy o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  talabalarda  sibling  (aka-uka  va  opa-singillar  o‘rtasidagi tug‘ilish tartibi) pozitsiyasining liderlik xususiyatlari bilan bog‘liqligi hamda ushbu bog‘liqlikning yoshga doir o‘zgarish dinamikasi ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda  birinchi  farzand,  o‘rtancha  farzand  va  kenja  farzand  pozitsiyalarining shaxsning  liderlik  sifatlari,  tashabbuskorligi,  mas’uliyatlilik  darajasi  va  ijtimoiy faolligiga  ta’siri  ko‘rib  chiqilgan.  Shuningdek,  yosh  o‘sishi  bilan  liderlik xususiyatlarining  shakllanishi  va  rivojlanishida  sibling  pozitsiyasining  o‘rni  tahlil etilgan.  Maqolada  liderlikni  shakllantiruvchi  psixologik  omillar,  oilaviy  muhit  va ijtimoiy tajribaning ahamiyati ochib beriladi. Tadqiqot natijalari talabalarda liderlik kompetensiyasini  rivojlantirishda  oilaviy  strukturaviy  omillarni  inobatga  olish zarurligini ko‘rsatadi.