SHISHA CHIQINDILARINI QAYTA ISHLASH ORQALI KO'PIKLI SHISHA ISSIQLIK IZOLYATSIYA MATERIALINI ISHLAB CHIQARISH: EKOLOGIK-IQTISODIY YONDASHUV - Tolegenov Omirbay; R.Eshniyazov (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  O'zbekiston  va  Qoraqalpog'iston  hududlarida hosil bo'luvchi shisha chiqindilarini (siniq shisha, sanoat shisha qoldiqlari) ko'pikli shisha  issiqlik  izolyatsiya  materialiga  qayta  ishlashning  ekologik  va  iqtisodiy afzalliklari ilmiy asoslab ko'rsatilgan. Mahalliy mineral xom ashyolar — Navoiy kvars qumi, Farg'ona bentoniti va sanoat chiqindisi bo'lgan siniq shishalar — asosida GOST 9272-2017  talablariga  javob  beruvchi  yuqori  sifatli  material  olish  texnologiyasi tavsiflanadi. Chiqindilarni qayta ishlash yo'li bilan ishlab chiqarish xarajatlarini 25–30%  kamaytirish,  shu  bilan  birga  poligonlarga  tushiriladigan  chiqindi  miqdorini sezilarli darajada qisqartirish imkoniyati ko'rsatiladi.