MUSTAQILLIK YILLARIDA QUR'ONNING O'ZBEK TILIGA TARJIMA QILINISHI TASIRLARI - Mingboyeva Nozigul Fazliddin qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mustaqillik yillarida (1991-yildan hozirgacha) Qur’on Karimning o‘zbek tiliga tarjima qilinishi O‘zbekistonning ma’naviy va madaniy hayotida muhim voqea bo‘ldi. Sovet davridagi cheklovlardan keyin diniy erkinlik sharoitida bir necha to‘liq  va  izohli  tarjimalar  yaratildi.  Ushbu  tarjimalar  nafaqat  musulmon  aholining Qur’onni ona tilida tushunishiga yordam berdi, balki milliy o‘zbek tilining boyitilishi, diniy-ma’rifiy  ta’limning  rivojlanishi,  jamiyatda  axloqiy  qadriyatlarning mustahkamlanishi va islomiy merosni zamonaviy talqin etishda muhim rol o‘ynadi. Maqolada  tarjima  jarayonining  tarixiy  sharoitlari,  asosiy  tarjimonlar  faoliyati  va ijtimoiy-ma’naviy ta’sirlari tahlil qilinadi.