DIN VA XO'RFIKIRLIK HAQIDA N.A. BERDYAEV VA A. GAZALIY (AL- GHAZALI)NING FIKRLARINI TAQQOSLASH - To’xtamurodova Muhabbat Chori qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqola  rus  faylasufi  va  diniy  mutafakkir  Nikolay Aleksandrovich  Berdyaev  (1874–1948)  hamda  islomiy  mutafakkir  Abu  Hamid  al-Ghazaliy  (1058–1111)  ning  din  va  xoʻrfikrlik  (erkin  fikrlash,  aql  va  eʼtiqod munosabati)  masalalariga  oid  qarashlarini  taqqoslaydi.  Berdyaev  dinni  erkinlik  va shaxsiy  ruhiy  tajribaning  asosi  sifatida  koʻradi,  erkin  fikrlashni  Xristianlikning markaziy  tamoyili  deb  hisoblaydi.  Al-Ghazaliy  esa  aqlni  vahiy  (ilohiy  ochilish) xizmatida  boʻlishi  kerakligini  taʼkidlab,  falsafani  diniy  haqiqatlar  bilan muvofiqlashtirishga  harakat  qiladi.  Maqolada  ikki  mutafakkirning  oʻxshashliklari (eʼtiqodning  ustunligi,  ruhiy  erkinlik)  va  farqlari  (Berdyaevning  radikal  erkinlik tushunchasi va al-Ghazaliyning vahiyga asoslangan chegaralari) tahlil etiladi. Natijada, zamonaviy dinshunoslik va falsafada bu qarashlarning ahamiyati koʻrsatiladi.