INGLIZ MAQOLLARINI O’ZBEK TILIGA TARJIMA QILISH MUAMMOLARI - Sodiqova Sadoqat Abdulla qizi,; Xalilova Shaxlo Jalilovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  ilmiy  maqola  ingliz  tilidagi  maqollarni  o‘zbek  tiliga tarjima qilish jarayonida yuzaga keladigan murakkab lingvistik va madaniy omillarni chuqur  tahlil  qilishga  bag‘ishlanadi.  Tadqiqotda  maqollar  milliy  tafakkur  mahsuli sifatida  talqin  qilinib,  ularning  semantik  qatlamlari,  pragmatik  vazifasi  hamda lingvomadaniy xususiyatlari o‘rganiladi. Ingliz va o‘zbek tillaridagi maqollar qiyosiy tahlil  asosida  ko‘rib  chiqilib,  tarjima  jarayonida  ekvivalentlikni  ta’minlash  bilan bog‘liq  muammolar  aniqlanadi.  Maqolada  tarjimon  faoliyatida  muhim  bo‘lgan interpretatsiya,  adaptatsiya  va  funksional  moslik  strategiyalarining  samaradorligi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari tarjima nazariyasi va amaliyoti uchun ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.