IJTIMOIY TARMOQLAR TILINING ADABIY TILGA TA'SIRI - Jumayev Elmurod Bekpulatovich; Murodova Hosiyat Baxtiyor qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolamda  ijtimoiy  tarmoqlar  tilining  o‘zbek  adabiy tiliga  ko‘rsatayotgan  ta’siri  lingvistik  va  kommunikativ  jihatdan  tahlil  qilinadi. Tadqiqot  davomida  Facebook,  Instagram,  Telegram  hamda  TikTok  kabi platformalarda qo‘llanilayotgan yangi leksik birliklar, neologizmlar, internet slenglari, qisqartmalar  va  xorijiy  tillardan  kirib  kelgan  o‘zlashmalar  o‘rganildi.  Shuningdek, internet  kommunikatsiyasi  jarayonida  emojilar,  memlar  hamda  qisqa  yozuv shakllarining  yoshlar  nutqiga  va  adabiy  til  me’yorlariga  ta’siri  yoritildi.  Maqolada zamonaviy texnologiyalar natijasida tilning boyishi bilan bir qatorda, imlo va uslubiy me’yorlarning buzilishi holatlari ham ilmiy asosda tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari ijtimoiy tarmoqlar til taraqqiyotini jadallashtirayotganini, biroq adabiy til madaniyatini saqlash masalasi dolzarb ahamiyat kasb etayotganini ko‘rsatadi.