ФРАНЦУЗ ВА ЎЗБЕК ТИЛЛАРИДА ҒАЗАБНИ ИФОДАЛОВЧИ КИНЕТИК ВОСИТАЛАР (МИМИКА, ИМО-ИШОРАЛАР, ПОЗАЛАР) - Abdullayeva Zulfiya Mirolimovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu  maqola  fransuz  va  o‘zbek  tillarida  g‘azab  emotsiyasini  ifodalovchi kinetik vositalar, ya’ni mimika, imo-ishoralar va pozalarning lingvomadaniy hamda pragmatik  xususiyatlarini  qiyosiy  tahlil  qiladi.  Tadqiqotning  maqsadi  g‘azabning noverbal  markerlarini  tizimlashtirish,  ularning  nutqiy  vaziyat  bilan  bog‘liq o‘zgaruvchanligini  aniqlash  va  tarjima  hamda  intermadaniy  muloqotda  yuzaga keladigan semantik siljishlarni ko‘rsatishdan iborat. Metodologiya sifatida multimodal diskurs  tahlili,  etnografik  kuzatuv,  korpusdan  tanlab  olingan  dialoglar  bo‘yicha kontekstual tahlil hamda ekspert baholash usuli qo‘llandi. Ilmiy yangilik g‘azab kinetik repertuarining ikki tilda “intensivlik, ijtimoiy masofa va yuzni saqlash” parametrlari kesishmasida  modellashtirilgani  va  ayrim  o‘xshash  jestlarning  pragmatik  qiymati turlicha kodlanishini empirik dalillar bilan asoslaganidadir.