MATN VA UNING TURLARI - Mahmudjonova Hushnoza Ulug‘bek qizi,; Usmonova Xurshida Aybekovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA.  Mazkur  maqolada  matn  va  uning  turlari  zamonaviy tilshunoslik  nuqtayi  nazaridan  ilmiy-nazariy  jihatdan  tahlil  qilingan.  Matnning  til tizimidagi o‘rni, uning grammatik, semantik va kommunikativ xususiyatlari yoritilgan. Shuningdek,  matnning  mazmuniy  yaxlitligi,  mantiqiy  izchilligi,  bog‘liqligi  hamda kommunikativ vazifalari haqida fikr yuritilgan. Maqolada hikoya, tasvir va muhokama kabi  asosiy  matn  turlarining  o‘ziga  xos  xususiyatlari  misollar  va  ilmiy  qarashlar asosida  tahlil  etilgan.  O‘zbek  va  xorijiy  tilshunos  olimlarning  matn  lingvistikasi bo‘yicha ilmiy yondashuvlari qiyosiy o‘rganilib, matnning nutq jarayonidagi ahamiyati hamda axborotni samarali yetkazishdagi o‘rni ochib berilgan. Tadqiqot natijasida matn tilning  eng  yirik  kommunikativ  birligi  sifatida  inson  tafakkuri,  nutq  madaniyati  va muloqot samaradorligini ta’minlovchi muhim vosita ekanligi asoslab berilgan.