YO‘L-TRANSPORT HARAKATI XAVFSIZLIGINI TAKOMILLASHTIRISHDA XUSUSIY SEKTORNING O‘RNI - Yugayev Shavkat Mansunovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  yo‘l-transport  harakati  xavfsizligini takomillashtirishda xususiy sektorning roli O‘zbekiston sharoiti asosida ilmiy-amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Yo‘l harakati xavfsizligi uzoq vaqt davomida asosan davlat nazorati, yo‘l-patrul xizmati, me’yoriy-huquqiy tartibga solish va infratuzilma qurilishi bilan  bog‘liq  soha  sifatida  ko‘rib  kelingan.  Biroq  zamonaviy  transport  tizimida xavfsizlik  faqat  davlat  organlari  zimmasidagi  vazifa  bo‘lib  qolmaydi.  Avtomobil tashuvchilari, logistika kompaniyalari, sug‘urta tashkilotlari, texnik xizmat ko‘rsatish markazlari,  avtomaktablar,  raqamli  monitoring  operatorlari,  yo‘l  infratuzilmasi loyihalovchilari, servis provayderlari va davlat-xususiy sheriklik asosida ishlaydigan investorlar  ham  yo‘l  harakati  xavfsizligiga  bevosita  ta’sir  ko‘rsatadi.  O‘zbekiston Respublikasining “Avtomobil transporti to‘g‘risida”gi Qonunida avtomobil transporti xususiy  va  ommaviy  mulk  asosida  faoliyat  ko‘rsatishi  mumkinligi  belgilangan.  Bu norma  xususiy  sektorning  transport  tizimidagi  huquqiy  mavqeini  tan  oladi.  Yo‘l harakati xavfsizligi sohasiga xususiy sektorni jalb etish bo‘yicha hukumat qarorlarida avtomatlashtirilgan  foto  va  video  qayd  etish  vositalarini  o‘rnatish,  yo‘l  harakati monitoringi  va  intellektual  videokameralar  tizimlarini  joriy  etish  kabi  yo‘nalishlar belgilangan. 2025-yilda O‘zbekistonda yo‘l-transport hodisalari oqibatida 2 188 nafar inson vafot etgani va 8 901 kishi jarohat olgani xavfsizlikni faqat nazorat bilan emas, balki  davlat,  biznes  va  jamiyat  hamkorligi  asosida  takomillashtirish  zarurligini ko‘rsatadi.