O‘SPIRINLARDA MEDIA MADANIYATI VA TANQIDIY FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Egamberdiyeva Dilfuza Abduazim qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  o‘spirinlarda  media  madaniyati  va  tanqidiy fikrlashni  rivojlantirishning  psixologik  asoslari  tahlil  qilinadi.  Zamonaviy axborotlashgan jamiyat sharoitida yoshlarning turli media manbalardan olinayotgan axborotlarni to‘g‘ri qabul qilishi, tahlil qilishi va baholashi muhim ahamiyat kasb etishi yoritiladi.  Shuningdek,  media  madaniyatning  shaxs  rivojlanishidagi  o‘rni,  tanqidiy fikrlashning  psixologik  mexanizmlari  hamda  axborot  xavfsizligini  ta’minlashdagi ahamiyati  ochib  beriladi.  Maqolada  o‘spirinlarda  mustaqil  fikrlash,  axborotlarni saralash,  manipulyativ  ta’sirlardan  himoyalanish  va  ongli  media  iste’moli ko‘nikmalarini  shakllantirishga  ta’sir  etuvchi  omillar  tahlil  qilinadi.  Shuningdek, maktab,  oila  va  psixologning  media  savodxonlik  hamda  tanqidiy  fikrlashni rivojlantirishdagi o‘rni ilmiy-amaliy jihatdan asoslab beriladi.