BUYUK IPAK YO'LIDA SAMARQAND SHAHRINING TUTGAN O'RNI - Saida Otanazarova Gulom qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Buyuk  Ipak  yo‘lining  shakllanishi  va rivojlanishida  Samarqand  shahrining  tutgan  o‘rni  keng  yoritilgan.  Asar  davomida ushbu  qadimiy  shahar  geografik,  siyosiy  va  madaniy  jihatdan  Ipak  yo‘lining  eng muhim  nuqtalaridan  biri  sifatida  tahlil  qilinadi.  Samarqandning  iqtisodiy  hayoti, xalqlararo aloqalardagi roli va ilm-fan taraqqiyotiga qo‘shgan hissasi har tomonlama ochib beriladi. Tarixiy manbalar va zamonaviy tadqiqotlar asosida shahar o‘z davrida Sharq  va  G‘arb  dunyolarini  bog‘lovchi  tamaddun  markaziga  aylangani  isbotlab beriladi.