OʻZBEK RAQS SANʼATINING RIVOJLANISH TARIXI VA HOZIRGI KUNDA TURGAN OʻRNI - Mardayeva Go’zal Bozorovna. (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  o‘zbek  raqs  san’atining  shakllanishi,  tarixiy  rivojlanish bosqichlari hamda uning milliy madaniyatdagi o‘rni yoritiladi. O‘zbek raqsi qadimiy xalq an’analari, urf-odatlari va marosimlari bilan chambarchas bog‘liq bo‘lib, asrlar davomida  xalqning  estetik  qarashlari  va  ma’naviy  dunyosini  aks  ettirib  kelgan. Maqolada raqs san’atining ilk ildizlari, xususan, ibtidoiy jamiyat davridan boshlab, o‘rta asrlar hamda zamonaviy davrgacha bo‘lgan rivojlanish jarayoni tahlil qilinadi. Shuningdek, Buxoro, Xorazm va Farg‘ona raqs maktablarining o‘ziga xos uslublari, ularning badiiy ifodasi va ijrochilik an’analari ilmiy jihatdan ko‘rib chiqiladi. Maqolada o‘zbek raqs san’atining professional sahna san’ati sifatida shakllanishi, XX asrda uning rivojiga hissa  qo‘shgan ijodkorlar  faoliyati hamda  bugungi kunda  raqs san’atini saqlash va rivojlantirish yo‘nalishlari ham tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari o‘zbek raqs san’atining milliy madaniyatdagi o‘rni naqadar muhim ekanligini va uning xalq ma’naviyatini yuksaltirishdagi ahamiyatini ko‘rsatadi.