O'ZBEKISTON RESPUBLIKASI KICHIK BIZNES VA TADBIRKORLIK KO'RSATKICHLARINING IQTISODIYOTGA TA'SIRINI EKONOMETRIK MODELLASHTIRISH - Xajiyeva Sevinch Mardonbek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada O'zbekiston Respublikasida kichik biznes va tadbirkorlik ko'rsatkichlarining milliy iqtisodiyotga ta'siri ekonometrik modellashtirish usullari  yordamida  tahlil  qilingan.  Tadqiqotda  O'zbekiston  Milliy  statistika qo'mitasining  2014–2023  yillar  oralig'idagi  rasmiy  ma'lumotlari  asosida  tasviriy statistika, korrelyatsion tahlil, model taxminlarini tekshirish (Breusch–Pagan, Durbin–Watson, VIF) va ko'p faktorli regressiya modeli qo'llangan. Kichik biznes subyektlari soni hamda ularning ishlab chiqarish hajmi YaIM bilan o'rtasidagi bog'liqlik miqdoriy jihatdan  baholangan.  Regressiya  modelining  izohlovchanlik  darajasi  R²  =  0,81  ni tashkil etib, barcha taxminlar statistik jihatdan tasdiqlangan. Tadqiqot natijalari kichik biznesning ishlab chiqarish salohiyatini kengaytirish iqtisodiy o'sishning hal qiluvchi omili ekanligini ko'rsatadi.