GEMOTOLOGIK ANALIZATOR APPARATI ISHONCHLILIK DARAJASINI OSHIRISH USULLARINI ISHLAB CHIQISH TEXNIKASI - Olimjonova Guluzro Shuxratjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Zamonaviy  tibbiy  diagnostikada  gematologik  analizatorlar  qon  tarkibidagi hujayralarni miqdoriy va sifat jihatidan tahlil qilishda asosiy vosita hisoblanadi. Ushbu qurilmalarning  aniqligi  va  ishonchliligi  bevosita  bemorga  qo‘yiladigan  tashxisning to‘g‘riligiga  va  davolash  strategiyasining  samaradorligiga  ta’sir  qiladi.  Biroq, murakkab optik-mexanik tizimlar, elektron datchiklar va reagentlar o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik  qurilmalarning  ishonchlilik  darajasiga  nisbatan  yuqori  texnik  talablarni qo‘yadi.Hozirgi  vaqtda  laboratoriya  diagnostikasida  avtomatlashtirilgan  tizimlarga bo‘lgan  talab  ortib  bormoqda.  Gematologik  analizatorlar  soniyalar  ichida  o‘nlab ko‘rsatkichlarni (eritrotsitlar, leykotsitlar, gemoglobin va boshqalar) hisoblab beradi. Biroq,  foydalanish  jarayonida  yuzaga  keladigan  texnik  xatoliklar,  datchiklarning degradatsiyasi  va  tashqi  muhit  ta’siri  natijalarning  chetlanishiga  (bias)  olib  kelishi mumkin. Statistik ma’lumotlarga ko‘ra, laboratoriya xatolarining sezilarli qismi aynan apparat qismining noto‘g‘ri kalibrlangani yoki ishonchlilik darajasining pastligi bilan bog‘liq. Shu sababli, gematologik analizatorlarning ishonchliligini oshirishning yangi texnik usullarini ishlab chiqish va ularni modellashtirish dolzarb muhandislik masalasi hisoblanadi. Ushbu maqolada gematologik analizatorlarning ishonchliligini oshirishga qaratilgan yangi texnik usullar va algoritmlar ko‘rib chiqiladi. Jumladan, apparatning nosozliklarsiz ishlash muddatini uzaytirishda intellektual diagnostika tizimlarini joriy etish masalasiga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, reagentlar sarfi va sensorlar sezgirligining  o‘zaro  mutanosibligini  ta’minlash  orqali  metrologik  xatoliklarni minimallashtirish  usullari  tahlil  qilinadi,  gematologik  analizatorlarning  ishonchlilik darajasini  oshirish  bo‘yicha  ishlab  chiqilayotgan  texnik  yechimlar,  laboratoriya tahlillari  sifatini  yangi  bosqichga  olib  chiqishga  xizmat  qiladi.  Gematologik analizatorlarning ishonchliligini oshirish nafaqat apparat qismini takomillashtirishni, balki  dasturiy  tahlil va  metrologik  nazoratni  integratsiya  qilishni  talab  etadi. Taklif etilayotgan bashoratli diagnostika usullari laboratoriya xarajatlarini kamaytirish bilan birga, tashxis qo‘yishdagi aniqlikni maksimal darajaga ko‘taradi.