INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA NEOLOGIZMLARNING SHAKLLANISH XUSUSIYATLARI - Nazarova Sevinchoy Umarbekovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA (O‘ZBEKCHA) Mazkur  maqolada  ingliz  va  o‘zbek  tillarida  neologizmlarning  shakllanish xususiyatlari qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Globallashuv, raqamli texnologiyalar va madaniyatlararo  kommunikatsiya  jarayonlari  yangi  leksik  birliklarning  paydo bo‘lishiga  sabab  bo‘lmoqda.  Tadqiqotda  neologizmlarning  hosil  bo‘lish  usullari: affiksatsiya, kompozitsiya, qisqartma, o‘zlashma va kalkalash jarayonlari tahlil qilindi. Natijalar  ingliz  tilida  neologizmlar  asosan  ichki  so‘z  yasash  imkoniyatlari  orqali shakllanishini,  o‘zbek  tilida  esa  o‘zlashma  va  kalkalash  ustunligini  ko‘rsatadi. Tadqiqot o‘zbek tilida neologizmlarni tizimlashtirish va standartlashtirish zarurligini asoslaydi.