BOLA SHAXSI VA XULQ-ATVORIGA OILADAGI NOSOG‘LOM MUHITNING TA’SIRI - Shaymardanova Malohat Mamarajapovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotаtsiyа: Ushbu  maqolada oiladagi nosog‘lom  muhitning bola shaxsi va uning  xulq-atvoriga  ko‘rsatadigan  psixologik  ta’siri  ilmiy  jihatdan  tahlil  qilingan. Oiladagi  doimiy  nizolar,  ota-onalar  o‘rtasidagi  kelishmovchiliklar,  e’tiborsizlik, zo‘ravonlik va noto‘g‘ri tarbiya usullarining bolalar ruhiy rivojlanishiga salbiy ta’siri yoritilgan.  Shuningdek,  nosog‘lom  oilaviy  muhit  natijasida  bolalarda  agressivlik, qo‘rquv, tushkunlik, o‘ziga ishonchsizlik, ijtimoiy moslashuvdagi qiyinchiliklar kabi holatlarning  shakllanishi  haqida  fikr  yuritilgan.  Bolaning  sog‘lom  shaxs  sifatida rivojlanishida  oiladagi  mehr-muhabbat,  psixologik  qo‘llab-quvvatlash  va  ijobiy munosabatlarning ahamiyati ochib berilgan. Shu bilan birga, oiladagi salbiy muhitni bartaraf  etish  va  bolalarning  ruhiy  salomatligini  mustahkamlashga  qaratilgan psixologik tavsiyalar ham bayon etilgan.