OʻQUVCHILARDA SAMARALI MULOQOTCHANLIK KOʻNIKMALARINI SHAKLLANTIRISHNING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Qosimova Munojat Asqaraliyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotatsiya Mazkur maqola umumtaʼlim maktabi oʻquvchilarida samarali muloqotchanlik koʻnikmalarini shakllantirishning psixologik jihatlariga bagʻishlangan. Tadqiqotning asosiy  maqsadi  –  oʻsmirlik  davridagi  oʻquvchilarning  muloqot  kompetentligini oshirish,  shaxslararo  nizolarni  kamaytirish  va  ijtimoiy  moslashuvini  yaxshilashda psixologik xizmatning oʻrnini aniqlashdir. Tadqiqot jarayonida kuzatuv, soʻrovnoma, sotsiometriya  va  psixologik  trening  metodlaridan  foydalanildi.  Natijalar  shuni koʻrsatdiki, muntazam oʻtkazilgan psixologik mashgʻulotlar oʻquvchilarning ogʻzaki va ogʻzaki boʻlmagan muloqot koʻnikmalarini sezilarli darajada yaxshilaydi, ularning ijtimoiy muhitdagi oʻrnini mustahkamlaydi va konfliktli vaziyatlarni konstruktiv hal qilishga oʻrgatadi.