OʻSMIR OʻQUVCHILARDA DEVIANT XULQ-ATVOR PROFILAKTIKASINING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI VA SAMARADORLIGI - Qosimova Munojat Asqaraliyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotatsiya   Mazkur  maqola  umumtaʼlim  maktabi  oʻquvchilarida  deviant  xulq-atvorning oldini  olishga  qaratilgan  psixologik  chora-tadbirlar  va  ularning  samaradorligini oʻrganishga  bagʻishlangan.  Unda  oʻsmirlik  davrida  deviant  xulq-atvorning  paydo boʻlish  sabablari,  namoyon  boʻlish  shakllari  va  maktab  psixologining  profilaktik ishlardagi oʻrni yoritilgan. Tadqiqotning maqsadi – psixokorreksion treninglar orqali oʻquvchilarda agressivlik, xavotirlik darajasini kamaytirish va ijtimoiy moslashuvni oshirish,  shu  bilan  birga  deviant  xulq-atvorga  moyillikning  oldini  olishdan  iborat. Natijalar  shuni  koʻrsatdiki,  muntazam  oʻtkazilgan  psixologik  treninglar oʻquvchilarning  salbiy  xulq-atvorga  moyilligini  sezilarli  darajada  kamaytiradi  va ularning ijtimoiy-psixologik kompetentligini oshiradi.