YOSHLARNING KELAJAK KASB TANLOVIDAGI PSIXOLOGIK JIHATLARI VA KASBGA YOʻNALTIRISHNING OʻRNI - Hamroyeva Goʻzal Baqoyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotatsiya   Ushbu  maqola  globallashuv  va  texnologik  inqilob  davrida  yoshlarning  kasb tanlash jarayonidagi psixologik omillar, zamonaviy kasblarning dolzarbligi va ularga boʻlgan ehtiyojni tahlil qilishga bagʻishlangan. Tadqiqotning asosiy maqsadi – maktab oʻquvchilarida  kelajak  kasblari  haqida  tasavvur  hosil  qilish,  ularning  kasbiy qiziqishlari va qobiliyatlarini aniqlash, hamda kasb tanlovida psixologik koʻmak berish mexanizmlarini optimallashtirishdir. Tadqiqotda soʻrovnomalar, testlar, suhbatlar va kasbga yoʻnaltirish treninglari metodlaridan foydalanildi. Natijalar shuni koʻrsatadiki, maqsadli psixologik-pedagogik ishlar oʻquvchilarning zamonaviy kasblarga boʻlgan qiziqishini  oshirish,  ularning  oʻz-oʻzini  anglashini  chuqurlashtirish  va  ongli  kasb tanlash qarorini qabul qilishga yordam beradi.