UMUMTAʼLIM MAKTABLARIDA HUQUQBUZARLIK VA JINOYATCHILIKNING OLDINI OLISHDA PSIXOLOGIK YONDASHUVLAR - Baxodirova Shohsanam Olimjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotatsiya Mazkur  maqolada  oʻsmirlar  oʻrtasida  huquqbuzarlik  va  jinoyatchilikni  oldini olishning psixologik asoslari tahlil qilingan. Tadqiqot maqsadi  –  maktab sharoitida oʻsmirlarning  xulq-atvoridagi  ogʻishlarni  (deviant  xulq)  erta  aniqlash  va  ularning oldini olishda psixologik xizmatning oʻrnini belgilashdan iborat. Tadqiqot jarayonida kuzatuv, soʻrovnoma va pedagogik-psixologik monitoring metodlaridan foydalanildi. Natijalar shuni koʻrsatdiki, huquqbuzarliklarning oldini olishda nafaqat nazorat, balki oʻsmirning hissiy-irodaviy sohasini rivojlantirish va ijtimoiy muhitni sogʻlomlashtirish hal qiluvchi ahamiyatga ega.