MAKTAB O‘QUVCHILARINING O‘QUV MOTIVATSIYASINI OSHIRISHDA PSIXOLOGIK YONDASHUVLAR - Azamova Maftuna Xusanboyevna; Muxiddinova Sarvinoz Ulug'bekovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada maktab o‘quvchilarining o‘quv motivatsiyasini oshirishda  psixologik  yondashuvlarning  ahamiyati  va  samaradorligi  tahlil  qilinadi. O‘quv  motivatsiyasi  ta’lim  jarayonining  muhim  tarkibiy  qismi  bo‘lib,  u o‘quvchilarning  bilim  olishga  bo‘lgan  qiziqishi,  faolligi  va  o‘zlashtirish  darajasini belgilaydi. Maqolada motivatsiyaning shakllanishiga ta’sir etuvchi psixologik omillar, jumladan, o‘quvchining ehtiyojlari, qiziqishlari, o‘ziga bo‘lgan ishonchi, oilaviy muhit va  pedagogik  ta’sirlar  yoritiladi.  Shuningdek,  ijobiy  rag‘batlantirish,  individual yondashuv, maqsadlarni to‘g‘ri belgilash, psixologik qo‘llab-quvvatlash va zamonaviy interaktiv metodlardan foydalanish orqali o‘quv motivatsiyasini rivojlantirish usullari tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  natijalari  maktab  psixologlari  va  pedagoglar  faoliyatida o‘quvchilarning  ta’limga  bo‘lgan  qiziqishini  kuchaytirish  hamda  ularning  shaxsiy rivojlanishini qo‘llab-quvvatlashda amaliy ahamiyat kasb etadi.