MAKTAB O‘QUVCHILARIDA RAQAMLI MADANIYATNI SHAKLLANTIRISHNING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Abdurasulova Latofat Buriyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotаtsiyа:  Ushbu  maqolada  maktab  o‘quvchilarida  raqamli  madaniyatni shakllantirishning  psixologik  asoslari  tahlil  qilinadi.  Raqamli  texnologiyalarning hayotning  barcha  sohalariga  keng  kirib  borishi  o‘quvchilardan  axborot  va kommunikatsiya vositalaridan ongli, xavfsiz hamda mas’uliyatli foydalanishni talab etmoqda. Maqolada raqamli madaniyat tushunchasining mazmuni, uning o‘quvchilar shaxsiyati  rivojlanishidagi  o‘rni  va  ahamiyati  yoritiladi.  Shuningdek,  raqamli madaniyatning shakllanishiga ta’sir etuvchi psixologik omillar, jumladan, axborotni tanqidiy tahlil qilish ko‘nikmalari, media savodxonlik, mas’uliyat hissi, o‘zini nazorat qilish va kommunikativ kompetensiyalar tahlil etiladi. Maqolada maktab psixologi, pedagoglar  va  ota-onalarning  hamkorligi  asosida  o‘quvchilarda  sog‘lom  raqamli muhitni yaratish hamda internetdan samarali foydalanish ko‘nikmalarini rivojlantirish masalalari  yoritilgan.  Tadqiqot  natijalari  o‘quvchilarning  raqamli  savodxonligini oshirish,  axborot  xavfsizligini  ta’minlash  va  ularni  zamonaviy  axborot  makonida muvaffaqiyatli faoliyat yuritishga tayyorlashda muhim amaliy ahamiyatga ega