MAKTABDA PSIXOLOGIK SOGLOM MUHITNI VA XAVFSIZLIKNI TA’MINLASHNING ZAMONAVIY USULLARI - Azizova Iroda Xusan qizi; Abduvahobova Rohila Nuriddin qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotаtsiyа:Ushbu  maqolada  maktabda  psixologik  sog‘lom  muhit  va xavfsizlikni  ta’minlashning  zamonaviy  usullari  tahlil  qilinadi.  Ta’lim  muassasasida sog‘lom  psixologik  muhitni  yaratish  o‘quvchilarning  shaxsiy  rivojlanishi,  ta’lim samaradorligi  va  ijtimoiy  moslashuvining  muhim  omillaridan  biri  hisoblanadi. Maqolada  psixologik  xavfsizlik  tushunchasi,  uning  o‘quvchilar  ruhiy  salomatligiga ta’siri  hamda  maktab  muhitida  uchraydigan  psixologik  xavf  omillari  yoritilgan. Shuningdek, psixologik profilaktika, diagnostika, psixologik maslahatlar, treninglar, konfliktlarni  boshqarish,  kiberxavfsizlik  madaniyatini  rivojlantirish  va  maktab,  oila hamda  psixolog  hamkorligini  kuchaytirish  orqali  sog‘lom  psixologik  muhitni shakllantirish  masalalari  tahlil  qilingan.  Tadqiqot  natijalari  maktablarda o‘quvchilarning ruhiy farovonligini ta’minlash, zo‘ravonlik va nizolarni kamaytirish hamda xavfsiz ta’lim muhitini yaratishda amaliy ahamiyatga ega.