ZAXARLANISH NATIJASIDA ORGANIZMDA KELIB CHIQADIGAN PATOLOGIK HOLATLAR VA ULARNING PATOFIZIOLOGIK MEXANIZMLARI - Karimova Intizor Ruzmetovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  eksogen  kelib  chiqishga  ega  bo'lgan  o'tkir  zaxarlanish (intoksikatsiya)  jarayonlarida  inson  organizmida  rivojlanadigan  tizimli  patologik holatlar  va  sindromlarning  patofiziologik  mexanizmlari  batafsil  yoritilgan.  Toksik agentlarning  hujayra  va  to'qimalar  darajasidagi  destruktiv  ta'siridan  tortib,  hayotiy muhim  a'zolar  tizimidagi  funksional  buzilishlargacha  bo'lgan  kaskadli  o'zgarishlar ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Maqolada umumiy intoksikatsiya belgilari, me'da-ichak trakti zararlanishi, ekzotoksik shok, degidratatsiya, neyrotoksikoz, shuningdek, jigar-buyrak va nafas olish, yurak-qon tomir tizimlarining o'tkir yetishmovchiligi kabi og'ir patologiyalar  uzviy  bog'liqlikda  tushuntirib  berilgan.  Bundan  tashqari,  kimyoviy intoksikatsiyalarda birinchi yordam ko'rsatishning o'ziga xos jihatlari va klinik jihatdan xavfsiz algoritmlarga tayanishning muhimligi asoslab berilgan.