O‘ZBEK TILIDA KO‘MAKCHILAR TIZIMI VA ULARNING SINONIMIK HUSUSIYATLARINI O‘RGANISH. - Sattorqulova Shalola To‘ychi qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Adabiy tilning boyib borishida tilimizning ichki imkoniyatlari hal qiluvchi rol o‘ynaydi. Tildagi har qanday o‘zgarish, avvalo, leksik qatlamda ko‘zga tashlanadi va shu  qatlamda  shakllanib  boradi.  Ayniqsa,  istiqlol  yillarida  boshqa  sohalardagi islohotlar  kabi  o‘zbek  tili  leksikografiyasida  ham  qator  islohotlar  bo‘ldi.  O‘zbek tilining izohli lug‘ati yangidan nashr etildi va bu lug‘at o‘z tarkibiga 80 mingdan ortiq so‘zni kiritdi. Buning natijasida qator tadqiqotlar yaratildi. Leksik qatlamni o‘rganish ko‘lami  yanada  ortdi.  Bu  tadqiqotlarda  tilni  leksik-semantik,  lingvostatistik  va leksikografik usullarda tadqiq qilishga alohida e’tibor qaratildi.