XALQARO BAHOLASH DASTURI ASOSIDA BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIGA GAP BO‘LAKLARINI O‘RGATISH METODIKASI - Alimqulova Dilfuza Alijon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  xalqaro  baholash  dasturlari  (PISA,  PIRLS, TIMSS) talablaridan kelib chiqib, boshlang‘ich sinf o‘quvchilariga gap bo‘laklarini o‘rgatish metodikasi yoritilgan. Gap bo‘laklari sintaksisning markaziy bo‘g‘ini sifatida o‘quvchilarda  grammatik  bilimlarni  mustahkamlash,  matn  mazmunini  anglash  va fikrni mantiqiy ifodalash ko‘nikmalarini shakllantirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada  4K  modeli,  gamifikatsiya  va  raqamli  ta’lim  vositalaridan  foydalanish asosida  gap  bo‘laklarini  o‘rgatishning  samaradorligi  ilmiy  asosda  tahlil  qilingan. Natijada  o‘quvchilarning  nutqiy  kompetensiyasi,  mantiqiy  tafakkuri  va  ijodkorlik qobiliyati rivojlanishi kuzatilgan.