KANALLARNI QOPLAMA BILAN QOPLASHDA IKKILAMCHI XOMASHYOLARDAN FOYDALANISHNING EKOLOGIK VA IQTISODIY ISTIQBOLLARI - Obidjonov Axror Jo‘raboy o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  O‘zbekiston  sug‘orish  tizimlarida  suv resurslaridan samarali foydalanish masalalari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqotlarda tuproq o‘zanli kanallarda suvning filtratsiya yo‘qotishlari, beton qoplamalarning afzallik va kamchiliklari  hamda  ularni  muqobil  materiallar  bilan  almashtirish  zarurati  tahlil qilindi. Avtomobil shinalarini qayta ishlash orqali olinadigan rezina granulalari asosida kompozitsion elastik qoplama ishlab chiqish texnologiyasi taklif etildi. Laboratoriya va dala sinovlari natijalari ushbu qoplamaning filtratsiya yo‘qotishlarini 90 % gacha kamaytirishi,  yuqori  gidroizolyatsion  va  mexanik  chidamlilikka  ega  ekanligini ko‘rsatdi. Taklif etilayotgan texnologiya nafaqat suv tejash samaradorligini oshiradi, balki ekologik xavfni kamaytirib, iqtisodiy jihatdan ham tejamkor hisoblanadi. Kalit so‘zlar: sug‘orish kanallari, filtratsiya, beton qoplama, elastik qoplama, shina granulasi, qayta ishlash, ekologiya, iqtisodiy samaradorlik.