TRANSPORT-LOGISTIKA TIZIMLARINI OPTIMALLASHTIRISH VA BOSHQARISH BO‘YICHA ILMIY TADQIQOTLAR TAHLILI - A.E. Kuvnakov,; T.B. Djurayev, (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada transport-logistika tizimlarini optimallashtirish va boshqarish sohasidagi  ilmiy  tadqiqotlarning  rivojlanish  bosqichlari  hamda  zamonaviy yondashuvlari tahlil qilingan. Transport-logistika tizimlarida qo‘llaniladigan chiziqli va  dinamik  dasturlash,  VRP  va  CVRP  marshrutlashtirish  modellari,  metaevristik algoritmlar,  ommaviy  xizmat  ko‘rsatish  nazariyasi  hamda  sun’iy  intellekt texnologiyalarining ilmiy asoslari o‘rganilgan. Mahalliy va xorijiy olimlarning ilmiy ishlari  qiyosiy  tahlil  qilinib,  mavjud  yondashuvlarning  afzalliklari  va  cheklovlari aniqlangan. Tadqiqot natijasida transport-logistika tizimlarini intellektual boshqarish, real  vaqt  rejimida  ma’lumotlarni  qayta  ishlash,  mikroservis  arxitekturasi  asosidagi logistika  platformalarini  yaratish  hamda  sun’iy  intellekt  va  IoT  texnologiyalarini integratsiyalash bo‘yicha ilmiy muammolar belgilab berilgan.